BİR MUTASAVVIF OLARAK ŞEYH AHMED EL-HAZNEVÎ VE NAKŞÎBENDÎYYE-İ HALİDÎYYE TARİKATININ HAZNEVÎ DERGÂHI
ÖZET
Haznevî Dergâhı, Nakşîbendîyye-i Halidîyye tarikatı dâhilinde, Şeyh Ahmed el-Haznevî’ye dayanan bir tasavvuf dergâhıdır. Kuruluş tarihi, Şeyh Ahmed el-Haznevî’nin irşad icazetini aldığı 1912 yılı kabul edilebilir.
Şeyh Ahmed el-Hâznevî, Mardin’in Nusaybin ilçesine yakın, Suriye sınırları içinde kalan Hazne Köyü’nde doğmuş, ilk derslerini babasından aldıktan sonra Nusaybin ve Midyat’ta medreselerde okumuş, Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde Molla Hüseyin-i Küçük’ten icazetini almıştır.
Sülûkunu I. Dünya Savaşı’ndan önce Şeyh Abdurrahman et-Tâğî’nin oğlu Diyauddin Hazret’in dergâhında yapan Şeyh Ahmed, savaştan sonra Suriye sınırları içinde kalan Telmaruf’ta kurduğu medrese ve başlattığı irşad hareketiyle Türkiye’nin Güneydoğu ve Doğu Anadolu yöresini olduğu kadar Fransız işgali altındaki Suriye’yi de etkilemiş, etkileyici bir sosyal değişimin önünü açmıştır.
Günümüzde irşadı el-Haznevî nispetiyle bilinen birden çok torunu kadar Adıyaman’ın Menzil Köyü’ndeki yerleşkesine nispetle Menzil Dergâhı olarak bilinen dergâh tarafından da sürdürülen Şeyh Ahmed, Türkiye’nin dindarlığını etkilemeye devam etmektedir.
Kaynak tarama ve mülakat yöntemiyle hazırlanan sunumumuzda Şeyh Ahmed el-Haznevî’nin Nakşîbendîyye-i Halidîyye mensubu olarak şahsiyeti, dergâhı ve irşadı konu edinilmiştir.
Anahtar Kelimeler: Haznevî, Nakşibendîyye, Telmaruf, Hazne, Şeyh Ahmed, Hâlid el-Bağdâdî
BİR CEVAP YAZ